Przygotowując posiłek często spędzamy w kuchni dużo czasu, dlatego tak ważne jest, by układ mebli zaprojektowany został ergonomicznie, by praca w kuchni była po prostu wygodna.
Dla tych, którzy nie mają sprecyzowanej wizji własnej kuchni, nasi projektanci wsparci doświadczeniem przygotują profesjonalny komputerowy projekt w oparciu o przedstawione wymiary tak aby łączyła cechy funkcjonalności z estetyką i elegancją. Na życzenie Klienta, przed przygotowaniem wizualizacji dokonają w umówionym terminie pomiaru pomieszczenia.
Podstawową zasadą urządzania kuchni jest zasada trójkąta roboczego. Większość prac wykonujemy pomiędzy trzema urządzeniami – lodówką, zlewem i płytą grzejną. Oczywiście dziś ilość urządzeń rośnie, jednak nowe funkcje najczęściej wiążą się z urządzeniami automatycznymi, które nie wymagają długiej obsługi, są raczej szybko załadowywane i opróżniane, tak jak kuchenka mikrofalowa czy oddzielny piekarnik. Trzy najważniejsze urządzenia służą podstawowym czynnościom – przechowywaniu składników, wstępnej obróbce i gotowaniu. Każda z tych czynności wiąże się z pracą na blacie, a więc – wykładaniem i segregacją produktów, krojeniem i mieszaniem, wreszcie doprawianiem i odstawianiem gorących naczyń. Dlatego tak ważne są swobodne odcinki blatu towarzyszące każdemu urządzeniu. Czasem jednak trzeba pójść na ustępstwa. W małej kuchni warto zminimalizować ilość blatów służących tylko odstawianiu, na rzecz stworzenia jednego długiego odcinka roboczego. Pożyteczniejszy jest jeden długi blat niż kilka krótszych.